Welke soorten waterontharders zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten waterontharders verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Deze types werken allemaal net iets anders. De drie soorten waterontharders:

  • Elektronisch: een elektronische waterontharder maakt gebruik van stroom om zo de waterontharder aan te sturen. Hierdoor kan de waterontharder spoelingen aanpassen op basis van het volume water dat wordt gebruikt, tijdsvoorkeur en wordt er ook gespoeld als u op vakantie bent.
  • Mechanisch: deze waterontharder werkt op basis van waterdruk. Wanneer er genoeg kinetische druk is opgebouwd, start de waterontharder het regeneratieproces. Het regeneratieproces kan bij dit type waterontharder dus niet naar wens ingesteld worden en er word tijdens vakantie niet gespoeld.
  • Magnetisch: deze waterontharder wordt om de waterleiding heen geplaatst met het idee dat kalk zich niet meer aan het water kan hechten. Er is echter geen aantoonbaar bewijs dat deze waterontharder effectief is voor het kalkvrij maken van water.

Voordelen en nadelen

Elektronische en mechanische waterontharders werken op basis van hetzelfde proces, het verschil zit echter in de aansturing van deze apparaten. Hieronder vind je de voordelen en nadelen van beide type waterontharders:

Types

Voordelen

Nadelen

Elektronisch

+ Spoeling zelf in te stellen

+ Zuinig verbruik van water en zout

+ Altijd veilig water

+ Onderhoudsarm

+ Vakantiestand

- Verbruikt stroom (minimaal)

- Minder plaatsing opties in verband met stroomaansluiting

Mechanisch

+ Verbruikt geen stroom

+ Veel opties om te plaatsen (geen stroompunt nodig)

- Hoger verbruik water en zout

- Meer onderhoud nodig

- Geen controle over spoeling moment

- Kans op stilstaand water

Magnetisch

+ Goedkoop

- Geen bewijs dat dit water daadwerkelijk onthard

Werking waterontharder

De waterontharders van Boshuis – Thuis in Water zijn elektronische waterontharders die werken op basis van ionenwisseling. Dit is een proces waarbij calcium en magnesium uit het water worden gehaald en vervangen worden door natrium. Calcium staat ook wel beter bekend als kalk. Een overmaat aan kalk in het water betekent dat u last heeft van hard water. Natrium is een van de meest belangrijke mineralen van zout en wordt door de Boshuis waterontharder gebruikt voor het schoonmaken van de ionenwisselaar.

De waterontharder werkt als volgt:

  • Hard water stroomt door het filter van de waterontharder
  • Calcium- en magnesiumionen worden omgezet in natriumionen
  • Zacht water stroomt direct uit de kraan

Wanneer het filter van de waterontharder verzadigd is, wordt een regeneratieproces gestart. Regeneratie is het schoonspoelen van de waterontharder met behulp van regeneratiezout. Dit speciaal hiervoor geselecteerde zout zorgt ervoor dat bacterievorming wordt voorkomen en het water schoon en veilig blijft. Met een elektronische waterontharder kunt u zelf instellen op welk tijdstip de regeneratie plaatsvindt. De Boshuis waterontharders zijn zo ontworpen dat u ook tijdens het regeneratieproces water kunt gebruiken.

Onderhoud

Bij Boshuis – Thuis in Water hebben we als missie dat ieder gezin de voordelen van zacht water ten alle tijden kan blijven ervaren. Daarom bieden we 20 jaar garantie op onze Boshuis Waterontharders. We adviseren hierbij een jaarlijkse controle door een Boshuis monteur om de effectiviteit te kunnen garanderen. Wilt u een jaarlijkse controle door een Boshuis monteur? Kies dan voor een Boshuis Waterontharder Service Abonnement dan komen we elk jaar bij je thuis voor een onderhoudsbeurt. Mocht je echter tussentijds een storing of probleem hebben? Dan komen we gratis bij je langs. Dat is de service die je mag verwachten bij Boshuis -Thuis in Water!

Meer weten?

Voordelen

Waarom zou je een waterontharder laten installeren? Bekijk hier de voordelen

> Meer info

Installatie

Lees meer over hoe de installatie bij u thuis kan plaatsvinden.

> Meer info

Prijs

Wilt u een prijsindicatie ontvangen? Ontdek hoeveel een waterontharder kost voor uw huishouden.

> Meer info

Boshuis Waterontharder

Interesse in een waterontharder voor uw gezin? Het team van Boshuis staat graag voor je klaar. Boshuis is al ruim 20 jaar dé specialist in waterontharding in Nederland. Bij Boshuis is veel kennis aanwezig over waterontharders en het proces van waterontharding. Heb je vragen? U kunt altijd even contact met ons opnemen door het contactformulier in te vullen, te bellen of te mailen.

Contact opnemen

Veelgestelde vragen

Met een waterhardheid testset kan je direct testen wat de hardheid van uw kraanwater is. Aan te raden is om de kraan enkele seconden door te laten lopen voordat u het water test.

Een waterontharder is ontworpen om de hardheid van het water aan te passen. Met een mengventiel kan de resthardheid ingesteld worden zodat u zeker weet dat uw water de juiste hardheid heeft

De kalk bij een waterontharder blijft zitten in de harskern. Dit wordt met het regenereren terug in de afvoer weggeleid, zodat het niet uit uw kraan komt.

Het zout wordt opgelost in water tot pekelwater. Het pekelwater wordt gebruikt om de harskern van de waterontharder te regenereren. Deze zoutoplossing wordt tijdens de regeneratie via de afvoer naar de riolering weggeleid. De hoeveelheid zout die in het water word afgevoerd is overigens niet schadelijk voor het milieu en kan veilig afgevoerd worden.