27 december 2022

Het aanschaffen van een waterontharder is voor veel mensen een grote investering. Over het algemeen is het drinkwater in Nederland van goede kwaliteit, dus kan het zijn dat u geen waterontharder nodig denkt te hebben. Toch komt het vaak eens voor dat u te veel kalk en magnesium in uw water heeft en dus last heeft van hard water. Hard water kan meerdere problemen met zich meebrengen, zoals veel kalkaanslag, huishoudelijke apparaten die minder lang meegaan en meer schoonmaakmiddel dat gebruikt moet worden. Het doel van een waterontharder is daarom kalk en magnesium uit het water te halen om voor zacht water te zorgen.

Soorten waterontharders

Momenteel zijn er drie soorten waterontharders op de Nederlandse markt. Deze waterontharders verschillen in werking en resultaten. Daarom is het goed om te weten wat voor soort waterontharders er zijn en welke het beste werken.

Waterontharder op basis van magneet

De eerste optie is een waterontharder op basis van een (elektro)magneet, die als het ware mineralen uit het water zou moeten halen door middel van magnetisme. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat zo’n magneet daadwerkelijk kalk uit het water haalt. Boshuis biedt daarom ook geen waterontharders op basis van magneet aan.

Waterontharder op basis van omgekeerde osmose

De tweede soort waterontharder werkt op basis van omgekeerde osmose. Omgekeerde osmose is een proces waarbij water wordt gescheiden door middel van een doorlaatbaar membraan. Hierdoor worden mineralen en virussen, maar ook mineralen zoals kalk en magnesium, uit het water gehaald. Dit zorgt voor ontzettend puur en zuiver water, maar haalt ook mineralen uit het water die voor uw voeding nuttig zijn, zoals ijzer en kalium. Omgekeerde osmose is daarom niet altijd de meest gangbare optie voor waterontharders en wordt vaker gebruikt in industriële omgevingen, waar steriel en bacterievrij water gewenst is. Ook in de horeca is een waterontharder op basis van omgekeerde osmose ideaal, omdat zuiver water voor mooi glanzend glaswerk zorgt.

Waterontharder op basis van ionenwisseling

Als laatste optie is er een waterontharder op basis van ionenwisseling. Dit is het principe waarop de Boshuis waterontharder werkt. Een waterontharder op basis van ionenwisseling haalt calcium en magnesium uit het water en vervangt deze mineralen door natrium. Hierdoor wordt uw water efficiënt onthard en kunt u genieten van zacht water direct uit uw eigen kraan. Bovendien werkt natrium ook reinigend voor de kern van de waterontharder, waardoor de Boshuis waterontharder automatisch wordt schoongemaakt. Zo blijft de waterontharder goed presteren en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over kalkaanslag. Ook zult u merken dat zacht water fijner is voor uw huid en haar, apparaten langer meegaan en er ook minder schoonmaakmiddel gebruikt hoeft te worden. Een waterontharder die werkt op ionenwisseling is daarom een populaire optie voor huishoudelijk gebruik.

Welke waterontharder werkt voor u?

Boshuis biedt wateroplossingen op basis van ionenwisseling en omgekeerde osmose installaties. Voor huishoudelijk gebruik werkt een waterontharder op basis van ionenwisseling perfect om voor zacht water te zorgen. Heeft u vragen over welke waterontharder voor u werkt? Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs om uw mogelijkheden te bespreken. De medewerkers van Boshuis staan altijd voor u klaar om u te helpen bij al uw vragen over waterontharders. Ons team bestaat uit installateurs, servicemonteurs, kantoormedewerkers en adviseurs.