22 december 2022

Bij het installeren van een waterontharder is het belangrijk om het op een goed bereikbare plaats te zetten. Toch is het vaak fijn om de waterontharder uit het zicht te plaatsen. Daarom is de meterkast een ideale plek om de waterontharder te laten installeren. Echter, vragen veel mensen zich af of dit wel veilig is en wettelijk is toegestaan. We hebben hier de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Wat is de wetgeving voor een meterkast?

Een meterkast moet wettelijk aan verschillende voorschriften voldoen, die rekening houden met onder andere de minimale afmetingen, de plaatsing en indeling van de meterkast. Ook wordt er rekening gehouden met waar de leidingen horen te lopen en welk materiaal er aan de binnenzijde gebruikt moet worden. Deze voorschriften behoren voornamelijk tot de bouw van de meterkast en zorgen ervoor dat de netbeheerder niet belemmerd wordt bij installaties of onderhoudswerkzaamheden. Ook zijn er verschillende richtlijnen voor andere soorten woningen, zoals een woonhuis of een flat. Deze voorschriften moeten voldaan zijn bij het opleveren van een woning, waardoor de meterkast voor u al in orde moet zijn.

Mag een waterontharder in de meterkast?

Het plaatsen van een waterontharder in de meterkast is zeker toegestaan! Sterker nog, doordat de watermeter en elektriciteitsaansluiting ook in de meterkast zitten, is de meterkast vaak de ideale plek om een waterontharder te monteren. Hierbij is het wel belangrijk dat de andere installaties toegankelijk blijven. Onze adviseurs kunnen vrijblijvend langskomen om uw situatie te analyseren en de installatiekosten te bepalen.

Is een waterontharder in de meterkast veilig?

In de meterkast komen verschillende leidingen en apparatuur samen, met onder andere elektriciteit, verwarming, water- en gasaansluitingen op één plek. Hierdoor kan het plaatsen van een waterontharder in de meterkast door mensen gezien worden als een risico. Wat nou als bijvoorbeeld de waterontharder gaat lekken? Wanneer een waterontharder goed is geïnstalleerd, is de kans dat dit apparaat gaat lekken ontzettend klein. Laat een waterontharder daarom professioneel installeren om er zeker van te zijn dat de waterontharder op de juiste manier is aangesloten. De adviseurs en monteurs van Boshuis zorgen al jaren voor het het installeren van waterontharders in de meterkast waardoor u zorgeloos van zacht water kan genieten.

Andere opties voor de plaats van de waterontharder

Hoewel de meterkast de meest populaire optie is, zijn er ook andere plekken waar uw waterontharder eenvoudig aangesloten kan worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een kruipruimte, trapkast, garage of andere technische ruimte. Weet u niet zeker wat de beste keuze is voor u? Neem dan contact op met onze adviseurs die u graag verder helpen om de beste plek voor de installatie te bepalen.