14 maart 2023

Voordat u een waterontharder laat installeren zijn er veel dingen die u kunt overwegen. Onder andere de plaatsing van de waterontharder, onderhoud en verbruik zijn aspecten waar u over na kunt denken voordat u een waterontharder in huis haalt. Het verbruik van een waterontharder kan verschillen naar mate van hoeveel water u zelf gebruikt, de lokale waterhardheid en welke waterontharder u heeft. Graag lichten we hier voor u toe hoeveel een waterontharder verbruikt.

Hoeveel water gebruikt een waterontharder? 

Doordat een waterontharder op de waterleiding wordt geïnstalleerd, is het waterverbruik vaak een van de eerste dingen waar aan gedacht wordt. Een waterontharder gebruikt circa 30-40 liter water tijdens het regeneratieprocess. Dit process gebeurt eens in de 7 dagen en houdt de waterontharder schoon. Op maandbasis wordt er dus 120-160 liter water gebruikt om de waterontharder schoon te maken. Om dit in perspectief te brengen, in 2021 was het gemiddelde watergebruik per persoon 129 liter water per dag. Het extra watergebruik van een waterontharder is dus relatief klein. Verder blijft uw watergebruik afhankelijk van hoeveel u zelf op een dag nodig heeft.

Waterontharder zoutverbruik

De grootste kostenpost in het verbruik van een waterontharder is het regeneratiezout, wat nodig is om de waterontharder schoon te houden. Voor de Boshuis Waterontharder 150 wordt er circa 40 kilo zout gebruikt per jaar en ongeveer 65 kilo zout per jaar voor de Boshuis Waterontharder 250. Hoeveel zout u daadwerkelijk gebruikt hangt af van hoe hard uw water oorspronkelijk is. Als u rekent met een zoutverbruik van 60 kilo per jaar, bent u bij Boshuis minder dan 7 euro per maand kwijt aan regeneratiezout.

Energieverbruik waterontharder

Een elektrische waterontharder heeft niet veel stroom nodig om te functioneren. Het display scherm van de waterontharder is erg zuinig in energieverbruik. De grootste hoeveelheid stroom wordt gebruikt tijdens het schoonspoelen van de waterontharder. In totaal gebruikt een elektrische waterontharder gemiddeld 9 kWh per jaar. Afhankelijk van wat u voor uw elektriciteit betaalt, kost een kWh aan stroom momenteel rond de 40-75 cent. Op jaarbasis is het energieverbruik van een waterontharder dan ook bijna te verwaarlozen. 

Besparen met waterontharder

Door een waterontharder aan te schaffen kunt u ook geld besparen. Zacht water zorgt ervoor dat uw apparaten langer meegaan, u minder schoonmaakmiddel hoeft te gebruiken en u zo kosten bespaart. De verbruikskosten van een waterontharder zijn daarom vaak minder dan dat u in totaal kan besparen. Ook zijn de Boshuis waterontharders ontworpen om zo zuinig mogelijk te zijn, waardoor u nooit onnodige kosten maakt. Heeft u nog meer vragen over het verbruik van een waterontharder? Neem dan contact op en wij helpen u graag verder met al uw vragen of opmerkingen.