8 maart 2023

Een waterontharder is een apparaat ontworpen om kalk uit het water te houden. Maar hoe blijft een waterontharder eigenlijk schoon? 

Hoe worden Boshuis waterontharders schoongemaakt?

De waterontharders van Boshuis werken op basis van ionenwisseling. Dit is een proces waarbij calcium en magnesium ionen worden vervangen door natrium. Hierdoor wordt kalk uit het water gehaald en blijft er mooi zacht water over. Om te kunnen genieten van zacht water wilt u natuurlijk niet dat u constant uw waterontharder schoon moet maken. Daarom zijn de waterontharders van Boshuis uitgerust met een automatisch regeneratieprocess, waarbij de ionenwisselaar wordt schoongemaakt met een zoutoplossing. Bacteriën zijn niet bestand tegen deze zoutoplossing, waardoor ze weggespoeld worden uit de kern van de waterontharder en zo de waterontharder schoon blijft. Het enige wat u dus hoeft te doen om een waterontharder schoon te houden is af en toe de zoutvoorraad te controleren en zo nodig aan te vullen. 

Wat voor zout wordt gebruikt voor het schoonmaken van een waterontharder?

Regeneratiezout is zout dat speciaal is ontworpen voor het schoonmaken van een waterontharder. Dit zijn zuivere zoutkristallen die ervoor zorgen dat de kern van uw waterontharder efficiënt gereinigd worden.

Hoe lang duurt het reinigen van een waterontharder?

Het schoonmaken van een waterontharder duurt rond de 25 minuten. Bovendien kunt u zelf instellen op welk tijdstip de waterontharder gereinigd wordt, zodat u altijd zacht water heeft wanneer u het wilt. 

Kunt u nog steeds kraanwater gebruiken tijdens het schoonmaken van de waterontharder?

Doordat de waterontharder met een bypass aangesloten wordt op de waterleiding, kunt u nog steeds kraanwater gebruiken wanneer de waterontharder gereinigd wordt. Dit water komt dan direct uit de waterleiding en zal niet onthard zijn, maar water blijft altijd toegankelijk.

Blijft een waterontharder werken tijdens vakantie?

Sommige leveranciers van waterontharders bieden een zogenaamde “vakantiestand” aan om de waterontharder goed te laten presteren. Dit is echter overbodig met het automatische schoonmaakproces van de Boshuis waterontharders. Blijft u langdurig weg? Dan kunt u het beste de waterontharder compleet uitschakelen en bij terugkomst het schoonmaakprocess afdwingen. 

Reinigen Boshuis waterontharders

Wilt u dat uw waterontharder extra gecontroleerd en schoongemaakt wordt? Dan kunt u een Boshuis serviceabonnement afsluiten. Met dit abonnement komen wij jaarlijks langs om de waterontharder te controleren en extra schoon te maken. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.