12 december 2019

Het NRC Handelsblad staat niet bekend als een schreeuwerige krant, sterker nog: het landelijke kwaliteitsblad zoekt eigenlijk altijd de nuance op en schuwt sensatie. Veel lezers schrokken dan ook toen ze vorige week bij het openslaan van de krant de kop zagen: “Het gevaar komt opeens uit de kraan. Hier, in Nederland.”

In het artikel wordt beschreven hoe mensen in Amsterdam-Noord recentelijk een vervelende brief van hun woningcorporatie ontvingen. In die brief werd huurders en kopers medegedeeld dat hun kraanwater mogelijk een te hoog percentage lood bevat. Bewoners die aan het woord komen, beschrijven dat ze tegenwoordig flessen met water vullen bij een kraan in een park verderop. Water drinken waar lood in zit is immers gevaarlijk.

Risico’s van lood in water
Het NRC haalt een rapport aan van het RIVM uit 2012. Daaruit blijkt dat zwangere vrouwen mogelijk een verhoogde kans lopen op een miskraam als ze tijdens de zwangerschap kraanwater drinken waar te veel lood in zit. Maar ook voor kinderen kan het drinken van loodrijk kraanwater gevaarlijk zijn, waarschuwt De Gezondheidsraad, een onafhankelijk orgaan dat de regering en het parlement over gezondheidszaken adviseert. Volgens Fred Woudenberg, voorzitter van die commissie, tast het vervuilde water de ontwikkeling van het IQ van jonge kinderen aan. “Voor kinderen die qua IQ op een bepaalde grens zitten, kan het net het verschil tussen havo en vwo betekenen,” laat Woudenberg weten.

Zit er lood in mijn drinkwater?
Tot voor 1960 werden veel waterleidingen in Nederland van lood gemaakt. Dus woont u in een oude binnenstad? Dan is de kans groot dat de waterleidingen in uw huis van lood zijn. Mogelijk komt er dan ook lood in uw kraanwater terecht. In nieuwbouwhuizen kan lood zich eveneens in het kraanwater zitten, dat heeft te maken met koppelingen en kranen die lood afgeven. In nieuwbouwhuizen neemt het percentage lood in het leidingwater na een paar maanden echter wel vaak af.

Wat kan ik doen tegen lood in drinkwater?
Maakt u zich zorgen over lood in uw drinkwater? Dan heeft Boshuis voor u de oplossing. Met het Waterfilter, dat bij ons direct uit voorraad verkrijgbaar is, worden gevaarlijke stoffen zoals lood automatisch uit uw kraanwater gefilterd. Op die manier kunt u weer met een gerust hart van uw kraanwater genieten.

Voor meer vrijblijvende informatie over het filter kunt u contact met ons opnemen op 0345-631206. E-mailt u liever? Wij zijn bereikbaar op verkoop@boshuis.nl.