19 juli 2016

Een heerlijke vakantie staat voor de deur. Lekker erop uit met de boot of caravan. Maar hoe zorgt u dat het drinkwater in uw boot of caravan gezond is en blijft? Wij geven een aantal tips waarmee u ook op vakantie geniet van heerlijk schoon water.

De kwaliteit van drinkwater aan boord gaat doorgaans snel achteruit. Een onderzoek van Vitens heeft bevestigd dat het water in de watertank op veel boten vaak te veel bacteriën bevat. Thuis wordt het drinkwater zorgvuldig bewaakt door het waterbedrijf, op vakantie ligt de kwaliteit van het water in eigen handen.

Houd de watertank schoon

Boot- en caravaneigenaren die zelf getapt kraanwater willen drinken uit een watertank doen er goed aan om de tank regelmatig te ontsmetten. In de watertank blijft gauw een laagje vervuiling achter, waarin bacteriën zoals legionella een goede voedingsbodem vinden. Vooral bij warm weer is ontsmetten en verversen belangrijk om bacteriegroei tegen te gaan.

Met onderstaande tips laat u de vakantie niet bederven door vervuild drinkwater!

Tip 1. Ontsmetten

Maak de watertank regelmatig schoon. Zeker aan het begin van het seizoen als de boot of caravan uit de stalling wordt gehaald is het ontsmetten van de watertank belangrijk. Ook na reparaties aan de drinkwaterinstallatie is het verstandig de tank en leiding te ontsmetten. Zo wordt ongewenst bacteriegroei en vuil in de tank voorkomen.

Hoe ontsmet u de watertank?

 • Laat de tank volledig leeglopen en verwijder eventuele aanslag en vuilresten.
 • Vul de tank met een mengsel van chloor (bleekwater zonder geur- en verdikkingsmiddelen, ongeparfumeerd, met max 5% chloor) en vers drinkwater. Houd hierbij de verhouding aan 20 cc chloor op 50 liter drinkwater.
 • Open de kraan totdat ook de leidingen met het chloormengsel zijn gevuld.
 • Laat het mengsel 24 uur in de tank en leidingen staan.
 • Spoel de tank en leidingen goed na met schoon drinkwater.

Tip 2. Werk hygiënisch

Het is belangrijk dat bij het vullen van de tank dat er geen vuil of bacteriën in de watertank terechtkomen. Ga als volgt te werk:

 • Werk altijd met schone handen.
 • Spoel bij gebruik van een vulslang deze eerst goed door. Maak de uiteinden schoon met zeep of afwasmiddel.
 • Dek de vulopening tijdens het vullen af om te voorkomen dat er vuil in de tank kan vallen.
 • Laat na het vullen de slang helemaal leeglopen.
 • Berg de vulslang op in een koele, donkere ruimte om algengroei in de slang te voorkomen.
 • Plaats de watertank in een koele, donkere ruimte om bacteriegroei tegen te gaan.

Tip 3. Ververs het drinkwater regelmatig

Water in een tank kan bederven en een bron van bacteriën worden. Het is daarom raadzaam het drinkwater in de tank om de drie á vier dagen geheel te verversen. Tap de tank af en vul deze opnieuw met schoon en vers drinkwater. Gooi het afgetapte water niet weg. Dit kan prima gebruikt worden bij het schoonmaken.

Tip 4. Inspectie en onderhoud

Om zeker te zijn van een schone watertank en waterleidingen adviseren wij deze minimaal eens per maand te controleren. Constateert u aanslag of vuilresten? Voer de ontsmetting uit zoals beschreven bij tip 1. Zitten er scheurtjes in de tank of leidingen? Vervang deze om indringing van vuil of bacteriën te voorkomen.

Drinkwater in het buitenland

Het drinkwater in Nederland is 100% betrouwbaar. Gaat u naar het buitenland op vakantie, dan is het water uit de kraan vaak niet drinkbaar. Bij twijfel over de kwaliteit van het water uit kraan, kunt u deze drie minuten voor consumptie koken of maak gebruik van water uit flessen. Let bij de aanschaf van flessen water erop dat de fles is verzegeld.

En tot slot, geniet van een heerlijke vakantie!