Nederlands drinkwater in gevaar door vervuilde Rijn

14 februari 2020

Zo’n vijf miljoen Nederlanders krijgen hun kraanwater uit de Rijn. De kwaliteit van dat water is echter al lange tijd een kopzorg voor de overheid. Dat komt omdat er veel chemische stoffen in het Rijnwater zitten, die stoffen zijn om verschillende redenen lastig te filteren. De afgelopen twintig jaar voerde Nederland meerdere keren internationaal overleg om de vervuiling van de Rijn tegen te gaan. Maar uit een artikel dat de NOS vandaag plaatste, blijkt dat de kwaliteit van het Rijnwater de afgelopen twee decennia alleen maar verslechterd is.

Vervuild water door medicijnresten
Volgens Gerard Stroomberg van het RIWA – dat is de vereniging van rivierwaterbedrijven – wordt de meeste vervuiling van het Rijnwater veroorzaakt door medicijnfabrikanten in het Duitse Ruhrgebied. “Die bedrijven krijgen vergunningen om afvalstoffen in de Rijn te lozen. Dat moeten wij er daarna weer uit halen,” vertelt hij aan de NOS. Stroomberg vindt dat de Duitse overheid te weinig rekening houdt met de drinkwaterfunctie van de Rijn bij het uitgeven van die vergunningen.

De kwaliteit verslechtert
Stroomberg laat in het artikel verder weten dat hij geschrokken is van de verslechtering van de kwaliteit van het Rijnwater. “We hadden echt de hoop dat we verbetering zouden zien, het verrast ons dat het is verslechterd.” Stroomberg hoopt dat er de komende tijd betere afspraken worden gemaakt door de landen waar de Rijn doorheen stroomt. “De vorige keer dat er afspraken zijn gemaakt waren er alleen beloftes om het water schoner te maken. Doelstellingen met concrete cijfers zouden helpen. Die kun je toetsen.”

De oplossing
Als u enigszins in de buurt van de Rijn woont, is het waarschijnlijk dat u en uw gezin tot de vijf miljoen Nederlanders behoren die hun drinkwater uit de Rijn krijgen. Om er zeker van te zijn dat uw drinkwater veilig is, raden wij van Boshuis aan om een Healthy Water Filter aan te schaffen. U verzekert uzelf daarmee van hoogwaardig en puur drinkwater dat ook nog eens lekkerder smaakt. Met een Healthy Water Filter worden gevaarlijke stoffen uit het kraanwater gefilterd. Bent u benieuwd naar ons Healthy Water Filter of heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op!

Meer informatie