9 november 2014

Kalk in de bodem

Watermaatschappijen gebruiken onder andere grondwater voor de productie van drinkwater. Vaak is dat grondwater duizenden jaren geleden als neerslag op de aarde gevallen. In de bodem zitten van nature allerlei mineralen, waaronder kalk. Het grondwater komt daarmee in aanraking. De hoeveelheid kalk in de bodem en het grondwater is niet overal gelijk. Zandgrond bevat nauwelijks kalk. Maar in bijvoorbeeld Zuid-Limburg zit juist weer heel veel kalk in de bodem en het grondwater. Water waar veel kalk in zit wordt ‘hard water’ genoemd.

De hardheid van het water heeft te maken met de hoeveelheid kalk die er in dat water is opgelost. Eigenlijk gaat het om twee verschillende stoffen: calcium en magnesium. Die stoffen bepalen samen de hardheid.

De Nederlandse waterbedrijven maken gebruik van verschillende waterbronnen, de hoeveelheid mineralen verschilt per bron, de hardheid verschilt daarom per regio. In het Waterleidingbesluit (hierin staan de normen bepaald waaraan de Nederlandse waterbedrijven zich moeten houden) staat zowel een minimum- als een maximumnorm beschreven voor de hardheid van het kraanwater. Deze moet tussen de 5,6 °D en 14 °D liggen.

Hard water is niet ongezond. Calcium en magnesium zijn mineralen die ieder mens nodig heeft. Beide zijn van belang voor de opbouw van het bot. Deze mineralen worden met name opgenomen uit voedsel en niet zozeer uit het drinkwater. Waterbedrijven mogen niet te zacht water leveren: het is een wettelijke verplichting dat er wel een bepaalde hoeveelheid kalk in het water zit. Op sommige plaatsen wordt water daarom harder gemaakt.

Hard water smaakt iets anders, maar of iemand het wel of niet lekker vindt is een kwestie van smaak. Hard water kan lastig zijn omdat zich bij verhitting kalkaanslag voordoet. En dat betekent dat apparaten als een geiser, een wasmachine of een douchekop vaker schoongemaakt moeten worden, met bijvoorbeeld schoonmaakazijn. Bij zachter water hoef je minder zeep ((af)wasmiddel) te gebruiken (zie hiervoor de doseringaanwijziging op je wasmiddel). Zacht water krijgt u door gebruik van een waterontharder.

Kalk water

Zacht water

Te veel kalk in het drinkwater is vervelend, vooral als het water verwarmd wordt. Apparaten waarin water verhit wordt, zoals de boiler, geiser, cv-ketel en koffiezetapparaat, krijgen dan kalkafzetting. Deze apparaten gaan eerder kapot dan apparaten waar water met minder kalk in verhit wordt. En ze verbruiken meer energie dan apparaten met schone verwarmingselementen. Maar ook uw tegels in keuken en badkamer hebben last van kalkaanslag. En uw prachtige glasservies. Er zijn ook meer (schadelijke) schoonmaakmiddelen nodig om de kalkaanslag te verwijderen. Wij kunnen dit probleem oplossen door zachter drinkwater te maken door middel van een waterontharder. Hierdoor bevat het water minder kalk dan ‘hard water’. In zacht water zit wel nog steeds calcium en magnesium. Mineralen die je lijf nodig hebben. Door de vastgestelde ondergrens van waterhardheid, heeft zacht water voldoende calcium en magnesium om supergezond te zijn.